ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΔΡΑΣΗ
Τροφές που περιέχουν αφλατοξίνες
Πρόκειται για μεταβολικά προϊόντα που παράγονται από μύκητες που φυσικά μολύνουν τα τρόφιμα. Φυσικές πηγές των αφλατοξινών αποτελούν το καλαμπόκι, τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο. Η μείωση στην έκθεση αφλατοξινών δεν είναι δυνατή, δεδομένου την καθολική παρουσία στην φύση των μυκήτων που τις παράγουν. Πρωτογενείς μέθοδοι προστασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φυτών, ανθεκτικών στις αφλατοξίνες , την ασφαλέστερη αποθήκευση των καρπών και την καθιέρωση τακτικών προγραμμάτων ελέγχου.
Παρασκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές
Οι διαδικασίες παρασκευής και επεξεργασίας των τροφίμων (μαγείρεμα και συντήρηση) αποτελούν σημαντικές πηγές σχηματισμού καρκινογόνων ουσιών:
-Ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες : σχηματίζονται κατά τη διάρκεια τηγανίσματος, φουρνίσματος και ψησίματος στα κάρβουνα πρωτεϊνούχων τροφών, κυρίως του κρέατος.
-Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες: σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ψησίματος και καπνίσματος των τροφών.
- Ν- νιτροπαράγωγα: παράγονται κατά την παρασκευή καπνιστών και παστών τροφών και τουρσιών.
Χημικές συνθετικές ουσίες
Η τροφή του ανθρώπου εκτίθεται καθημερινά σε χιλιάδες χημικές συνθετικές ουσίες. Αυτές περιλαμβάνουν τα πρόσθετα των τροφίμων (αντιοξειδωτικά, χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά, διαλύτες, αρωματικά ) και τα χημικά που επιμολύνουν τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της επεξεργασίας και της αποθήκευσης (μυκητοκτόνα, χημικές ουσίες από τα υλικά της συσκευασίας).
Οι ουσίες αυτές έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για πιθανή καρκινογόνο δράση.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έχει συσχετισθεί με ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του ενδομητρίου. Οι συσχετίσεις αφορούν, κυρίως, την υψηλή κατανάλωση ζωικού λίπους και ειδικότερα αυτού του κόκκινου κρέατος.
Αλκοολούχα ποτά
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία πολλών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου φαίνεται να αυξάνεται , καθώς αυξάνεται η συχνότητα και η ποσότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου σχετίζονται πιο ισχυρά με την κατανάλωση ‘σκληρών’ ποτών και μπύρας, παρά με την κατανάλωση κρασιού.