/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Πώς μπορώ να ανακαλύψω τον καρκίνο σε θεραπεύσιμο στάδιο;

Πώς μπορώ να ανακαλύψω τον καρκίνο σε θεραπεύσιμο στάδιο;


Με βάση τις οδηγίες της American Cancer Society 


Για τις γυναίκες: 

 

1.     Αυτοεξέταση του μαστού.

2.     Μαστογραφία.

3.     Παπ τέστ και γυναικολογική εξέταση.

Αυτοεξέταση του μαστού. Πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών και να συνεχίζεται μηνιαίως για όλη την υπόλοιπη ζωή, την έβδομη μέρα του κάθε εμμηνορυσιακού κύκλου. (ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ)

Κλινική εξέταση μαστού. Από εξειδικευμένο ιατρό. Πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών και να συνεχίζεται ανά τριετία μέχρι τα 40 και ετησίως μετά από αυτή την ηλικία.

 

Μαστογραφία. Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών πρέπει να διενεργείται  κάθε χρόνο και για    όσο καιρό η γυναίκα διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση.

Παπ τέστ και γυναικολογική εξέταση. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο 3 χρόνια μετά την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά όχι αργότερα από την ηλικία των 21 ετών. Το ΠΑΠ τεστ πρέπει να διενεργείται κάθε χρόνο ή διετία αν πρόκειται για το νεότερο thin prep ΠΑΠ τεστ.                                                                                                                                                                     

Μετά τα 30, γυναίκες που είχαν 3 φυσιολογικά αποτελέσματα ΠΑΠ τεστ στη σειρά, μπορούν να εξετάζονται κάθε 2 με 3 χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας και το HPV τεστ.

Μετά τα 70 και έχοντας  3 φυσιολογικά αποτελέσματα ΠΑΠ στη σειρά και κανένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα την τελευταία 10ετία, οι γυναίκες μπορούν να σταματήσουν τον έλεγχο με ΠΑΠ τεστ.                                                    

Γυναίκες που έκαναν ολική υστερεκτομή μπορούν να σταματήσουν τα ΠΑΠ τεστ αλλά πρέπει να εξετάζονται με επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων κατά διαστήματα.                                                

Μετά την εμμηνόπαυση όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα και τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου και να αναφέρουν όποια αιμορραγία στον ιατρό τους.      

 

Για τους άνδρες:  

1.     Έλεγχος προστάτη 

Έλεγχος προστάτη (με δακτυλική εξέταση και αιματολογική μέτρηση  PSA) κάθε χρόνο μετά τα 50 έτη αλλά μετά από ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τον ιατρό.

  2.     Έλεγχος όρχεων

  •        Για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου απαιτούνται:         
  •        Περιοδικός έλεγχος των όρχεων μέσω της αυτοεξέτασης.  (ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΟΡΧΕΩΝ)
  •        Αναζήτηση ιατρικής γνώμης αμέσως μόλις παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κλινικό σύμπτωμα
  •        Χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας σε ηλικία <4 ετών
  •        Αφαίρεση του όρχεως εάν η κρυψορχία εμφανιστεί μετά την εφηβεία.

Και για τα δύο φύλα:

Επισκόπηση του δέρματος

Κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια σε άτομα άνω των 50 ετών

Εάν η κολονοσκόπηση δεν είναι εφικτή, μπορεί να γίνει αξονική κολονογραφία ή διπλής αντίθεσης βαριούχος υποκλυσμός ανά 5 χρόνια.

Εξέταση  κοπράνων για ανίχνευση αίματος (FOBT) κάθε χρόνο σε άτομα άνω των 50 ετών

Για ανθρώπους άνω των 20 που κάνουν τις περιοδικές τους εξετάσεις υγείας, ο έλεγχος για καρκίνο θα πρέπει να περιλαμβάνει συμβουλευτική υγείας και ανάλογα την ηλικία και το φύλο εξετάσεις για καρκίνο του θυρεοειδή, της στοματικής κοιλότητας, του δέρματος, των λεμφαδένων, των όρχεων και των ωοθηκών. 

Οι αναφερθείσες οδηγίες αφορούν την πρόληψη στον γενικό πλυθησμό και φυσικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και γενικότερα τους προδιαθεσικούς παράγοντες του κάθε ατόμου δηλαδή το φύλο, την ηλικία κ.α.

Πέραν του προληπτικού ελέγχου, υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημεία, τα οποία όταν εμφανίζονται πρέπει να θέτουν υποψίες στον ιατρό και να διερευνώνται μέχρι αποκλεισμού της πιθανής ύπαρξης κάποιας κακοήθειας. (ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ )






« Επιστροφή



(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD