/ Αρχική / Καρκίνος και διατροφή / Οδηγίες διατροφής σε περίπτωση ανορεξίας και αλλαγής γεύσης
Πολύ συχνά ο ογκολογικός ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει ανορεξία λόγω της νόσου ή ακόμα και ως παρενέργεια των θεραπειών που ακολουθεί άμεση ή έμμεση μέσω της πιθανής αλλαγής της αίσθησης της γεύσης . Καθώς η καλή κατάσταση θρέψης του ασθενή επηρεάζει σημαντικά την ανοχή του στη θεραπεία, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του, είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια που ο ασθενής είναι ανόρεκτος, να αποφύγουμε την συνεπαγόμενη μείωση της πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών.
Παρά την ανορεξία λοιπόν, μπορούμε ακολουθώντας ορισμένες σχετικά απλές συμβουλές, να βοηθήσουμε ώστε η ενεργειακή, πρωτεϊνική κλπ πρόσληψη, να είναι επαρκής.
Σε περίπτωση ανορεξίας λοιπόν θα πρέπει :
1. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ
2. ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΚΑΘΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ
3. ΕΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ, ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ
4. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΣΝΑΚ ΟΠΩΣ ΜΠΙΣΚΟΤΑ,ΤΣΟΥΡΕΚΙ,ΚΡΕΜΕΣ, ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ, ΚΡΑΚΕΡΣ, ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ,ΤΥΡΙ, ΜΕΛΙ ,ΤΑΧΙΝΙ
5. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΑΡΚΕΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
6. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΧΥΜΟ Ή ΓΑΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ
7. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΠΩΣ ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ
ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ, ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΟΓΚΟ ΤΡΟΦΗΣ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ.
8. ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ.
9. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
10. ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΤΡΟΦΗ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΝΑΚ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. ΕΑΝ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ, Η ΜΙΚΡΗ ΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΘΡΟΙΣΤΙΚΑ.
Σε περίπτωση αλλαγής γεύσης:
1. ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΓΕΥΣΗ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΠΩΣ ΨΑΡΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΡΙΓΑΝΗ, ΘΥΜΑΡΙ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΡΙΝΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Ή ΛΕΜΟΝΙ.
2. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΣΙΧΛΕΣ Ή ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ
3. ΕΑΝ ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΠΑΡΑ ΖΕΣΤΑ.
4. ΕΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΚΡΟ Ή ΑΛΜΥΡΟ, ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΕΝΩ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟ, ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ Ή ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙ