/ Αρχική / Καρκίνος και διατροφή / Oδηγίες διατροφής σε περίπτωση στοματίτιδας

Oδηγίες διατροφής σε περίπτωση στοματίτιδας


Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να εμφανιστεί στοματίτιδα, η οποία αν και σχετικά απλή παρενέργεια, μπορεί να δυσκολέψει αρκετά την λήψη τροφής και να συντελέσει στην προσωρινή μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Παρ'όλα αυτά, ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές, μπορούμε αν όχι να επιλύσουμε το πρόβλημα, σίγουρα να βελτιώσουμε σημαντικά την  καθημερινότητα του ασθενή με στοματίτιδα.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα στοματίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγετε ερεθιστικά τρόφιμα όπως :

 

-πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μανταρίνι

-αλμυρά ή πικάντικα

-σκληρά και στεγνά τρόφιμα όπως φρυγανιές, κράκερς, κριτσίνια, παξιμάδια, κουλουράκια, ξηρούς καρπούς και τσιπς

-αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά

-μπαχαρικά όπως τσίλι, πιπέρι, βασιλικός, θυμάρι και ρίγανη

 

Επιπλέον προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα καθώς και τη χρήση στοματικών διαλυμάτων.

Προτιμήστε μαλακά και κρεμώδη φαγητά όπως μαλακά τυριά, πατάτες πουρέ, γιαούρτι, αυγά, πουτίγκα, παγωτό, μαγειρεμένα δημητριακά, μαλακό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. 

Πολτοποιήστε τα φαγητά ώστε να είναι πιο εύκολα στην κατάποση και φροντίστε τα τρόφιμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα υγρά να καταναλώνονται με καλαμάκι.

  

 




(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD