/ Αρχική / Καρκίνος και διατροφή / Επιπτώσεις της υποθρεψίας/καχεξίας στον ασθενή με καρκίνο

Επιπτώσεις της υποθρεψίας/καχεξίας στον ασθενή με καρκίνο


Η απώλεια βάρους έχει καθιερωθεί ως σημαντικός προγνωστικός δείκτης της φτωχής επιβίωσης καθώς και της φτωχής ανταπόκρισης στη θεραπεία. Η επιβίωση παρουσιάζεται μικρότερη στους ασθενείς που σημειώνεται απώλεια βάρους σε σχέση με αυτούς που διατηρούν το βάρος τους έστω και στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Απώλεια βάρους >10% έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο, άσχετα με την υπάρχουσα πορεία της νόσου ή τη θεραπευτική παρέμβαση. Απώλεια βάρους >5% μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών πριν από τη διάγνωση συσχετίζεται με σημαντική μείωση της επιβίωσης.

Ο προοδευτικός πρωτεϊνικός καταβολισμός έχει συσχετιστεί με αυξημένη κατάκλιση, αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων και πνευμονικού εμβολισμού, επιδείνωση της μυϊκής ατροφίας, καθώς και περιορισμό της αναπνευστικής ικανότητας λόγω της αδυναμίας των αναπνευστικών μυών.

Πέρα από τις οργανικές επιπτώσεις, η προοδευτική απώλεια βάρους έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα της κοινωνικής ζωής των ασθενών με καρκίνο. Οι αλλαγές στην εμφάνιση αποτελούν καθημερινή υπενθύμιση της διάγνωσης της κακοήθειας τόσο στον ασθενή όσο και στο περιβάλλον του.
Η κόπωση και η αδυναμία επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, περιορίζοντας την κοινωνική συναναστροφή, ενώ οι αλλαγές στην εικόνα του σώματος μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD