/ Αρχική / Καρκίνος και διατροφή / Έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου


Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε άτομα που ακολουθούν κάποιο θεραπευτικό σχήμα. Υπάρχουν πολλές ιατρικές και διατροφικές αιτίες για την αναιμία. Δεν σχετίζονται όλες οι αναιμίες με την ποσότητα του σιδήρου που καταναλώνετε. Είναι σημαντικό να μην προσθέστε συμπληρώματα σιδήρου στη διατροφή σας χωρίς να έχετε μιλήσει με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί πρώτα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την αναιμία είναι να παίρνετε τα φάρμακά σας, όπως σας τα έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί που σας παρακολουθούνε. Η ιατρική σας ομάδα θα καθορίσει την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για σας.

 Εάν γνωρίζετε ότι η αναιμία σας σχετίζεται με χαμηλό σίδηρο, ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να πάρει τον απαραίτητο σίδηρο.

Για να Πάρετε Περισσότερο Σίδηρο από τη Διατροφή

Το μοσχάρι και τα υπόλοιπα ζωικά φαγητά είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου. Όσο πιο κόκκινο το κρέας, τόσο πιο καλή πηγή σιδήρου είναι. Για παράδειγμα, μια βαθυκόκκινη μπριζόλα (πριν το μαγείρεμα) έχει περισσότερο σίδηρο από μια πιο ροζ μπριζόλα. Τα πιο σκούρα κομμάτια του κοτόπουλου έχουν περισσότερο σίδηρο από τα πιο ανοιχτόχρωμα τμήματα. Όλα τα ζωικά προϊόντα περιέχουν σίδηρο.Εάν τρώτε χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, ή οποιοδήποτε άλλο κρέας, μαγειρέψτε το κρέας καλά, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης. 

Πέρα από τα ζωικά τρόφιμα, τα ακόλουθα φυτικά είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο: 

·     Λαχανικά – Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι, πατάτες με την φλούδα, φασόλια, αρακάς, φασολάκια, χυμός ντομάτας..

·     Φρούτα – Αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου.

·     Ψωμιά, δημητριακά, ρύζι και μακαρόνια – Εμπλουτισμένα ψωμιά, μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης. Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων και κοιτάξτε για ψωμί και δημητριακά που περιέχουν 20% ή και περισσότερο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για σίδηρο. 

·     Ξηροί καρποί/σπόρια – Όλοι οι ξηροί καρποί και τα σπόρια, όπως φιστίκια, κάσιους, ηλιόσποροι, καρύδια, αμύγδαλα, περιέχουν κάποια ποσότητα σιδήρου.

Ωστόσο, ο σίδηρος που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα είναι διαφορετικής μορφής και απορροφάται σε μικρότερο ποσοστό από τον οργανισμό, Προτιμήστε ζωικά προϊόντα σε συχνότητες: κόκκινο κρέας 1 φορά/εβδομάδα, κοτόπουλο 2-3 φορές/εβδομάδα και ψάρι 1-2 φορές/εβδομάδα.

Επιπλέον συμβουλές

·     Φαγητά και ποτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C βοηθούν τον οργανισμό σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο από τα φαγητά που καταναλώνετε. Ο χυμός πορτοκάλι είναι ένα καλό ρόφημα που βοηθά τον οργανισμό σας να πάρει περισσότερο σίδηρο από τα φαγητά ή τα συμπληρώματα σιδήρου.

·     Φαγητά που είναι υψηλά σε ασβέστιο δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει σίδηρο. Μην παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου και μην τρώτε φαγητά πλούσια σε σίδηρο μαζί με γάλα ή άλλα φαγητά πλούσια σε ασβέστιο.

·     Καφές, τσάι και αναψυκτικά δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει σίδηρο. Μην παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου και μην τρώτε φαγητά πλούσια σε σίδηρο μαζί με καφέ, τσάι και αναψυκτικά.

·     Δημητριακά και ψωμιά υψηλά σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης) δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει σίδηρο. Μην παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου την ίδια ώρα που τρώτε φαγητά ολικής άλεσης.

·     Τα συμπληρώματα ασβεστίου δυσκολεύουν το οργανισμό σας να απορροφήσει σίδηρο. Μην παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου και μην τρώτε φαγητά υψηλά σε σίδηρο την ίδια ώρα που παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου.

·     Θυμηθείτε, χρειάζεται να συμπεριλαμβάνετε γάλα και άλλα φαγητά πλούσια σε ασβέστιο στο διαιτολόγιό σας. Απλά σιγουρευτείτε ότι τα καταναλώνετε σε διαφορετική ώρα από τα συμπληρώματα σιδήρου και από φαγητά πλούσια σε σίδηρο.
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD