/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος του μαστού: κλινική εικόνα

Καρκίνος του μαστού: κλινική εικόνα


Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι ασυμπτωματικοί στα πρώτα στάδια και αναπτύσσονται χωρίς να δίνουν κάποια προειδοποιητικά σημεία.

Το πιο συχνό σημείο (στο 90% των μαστών με καρκίνο) είναι η ψηλάφηση κάποιου ογκιδίου στο μαστό. Το ογκίδιο αυτό τείνει να είναι συμπαγές, σκληρό στην υφή και ακίνητο.

Το δεύτερο πιο συχνό σημείο είναι η αυτόματη εκροή υγρού από τη θηλή του μαστού. Όταν το υγρό είναι ορώδες, αιματηρό ή καφέ χρώματος, τότε είναι ύποπτο για κακοήθεια. Αντίθετα υγρό γαλακτώδους ή πράσινου χρώματος υποδηλώνει ενδοκρινολογική ή φλεγμονώδη αιτία.

Άλλες κλινικές εκδηλώσεις του καρκίνου του μαστού αποτελούν: η εισολκή της θηλής, οι αλλαγές του δέρματος του μαστού (δερματική φλεγμονή ή δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού). Για παράδειγμα, στο μεν φλεγμονώδες καρκίνωμα εμφανίζεται χαρακτηριστικά ερύθημα και οίδημα του δέρματος του πάσχοντος μαστού, ενώ στη νόσο του Paget ανευρίσκεται ετερόπλευρο έκζεμα της θηλής. Οι διογκωμένοι μασχαλιαίοι λεμφαδένες, η έντονη διαγραφή του υποκείμενου αγγειακού δικτύου και το τοπικό άλγος στο μαστό.

Πέρα όμως από τα τοπικά συμπτώματα στον μαστό συχνά η νόσος πρωτοεμφανίζεται με συμπτώματα που προέρχονται από τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού. Έτσι, ανάλογα με τη θέση της μετάστασης στα επιμέρους όργανα προκύπτουν και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Για παράδειγμα εμφανίζονται:

  • Βήχας, δύσπνοια εξαιτίας των πνευμονικών μεταστάσεων και πλευριτική συλλογή.
  • Ίκτερος εξαιτίας των μεταστάσεων στο ήπαρ.
  • Οστικά άλγη και αυτόματα κατάγματα εξαιτίας των οστικών μεταστάσεων.

        

 
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD