/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος του ενδομητρίου

Καρκίνος του ενδομητρίου


Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο συχνότερος καρκίνος του γεννητικού συστήματος των γυναικών των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι τέταρτος κατά σειρά εμφάνισης μεταξύ όλων των κακοηθειών στις γυναίκες και έπεται σε συχνότητα του καρκίνου του μαστού.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό πριν την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται νόσος της έκτης και της έβδομης δεκαετίας της ζωής. Η πλειοψηφία των γυναικών που προσβάλλονται είναι μετεμμηνοπαυσιακές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτοπαθές κακόηθες νεόπλασμα στο σώμα της μήτρας είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από οποιοδήποτε ιστό, όπως πχ από τους αδένες του ενδομητρίου, το στρώμα, το μυϊκό τοίχωμα, το ενδοθήλιο των αγγείων κ.λ.π.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί περίπου το 97% των νεοπλασιών του σώματος της μήτρας, και έτσι, όταν κανείς αναφέρεται στις κακοήθεις νεοπλασίες του σώματος της μήτρας,  εννοεί κυρίως τον καρκίνο του ενδομητρίου. Ο καρκίνος αυτός ευθύνεται μόνο για το 13% των θανάτων από κακοήθειες γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Ιστολογικά, ο καρκίνος του ενδομητρίου,  διακρίνεται σε:

1.Αδενοκαρκίνωμα και αδενοακάνθωμα.

2.Αδενοπλακώδες καρκίνωμα ή αδενοεπιδερμοειδές

3.Καρκίνο από διαυγή κύτταρα.

4.Θηλώδες καρκίνωμα.

 -Ορώδες θηλώδες καρκίνωμα

 -Ενδομητριοειδές θηλώδες καρκίνωμα

5.Πλακώδες καρκίνωμα ενδομητρίου

6.Εκκριτικό καρκίνωμα ενδομητρίου
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD