/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος του πρωκτού

Καρκίνος του πρωκτού


Ο καρκίνος του πρωκτού δεν είναι συχνή νόσος, αφού αποτελεί λιγότερο από το 3% του συνόλου των κακοήθων νεοπλασμάτων του παχέος εντέρου.  Πάνω από το 80% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο πρωκτού βρίσκεται  σε ηλικία από 50 έως 60 ετών. Η νόσος παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, σε αναλογία 2:1. Επιδημιολογικές μελέτες όμως της τελευταίας δεκαετίας αντιστρέφουν την αναλογία γυναίκας προς άντρα, δείχνοντας αύξηση της συχνότητας της νόσου στους  άνδρες ηλικίας κάτω των 35 ετών, εξαιτίας της αύξησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων καθώς και του ποσοστού των ανδρών που προσβάλλονται από τον ιό HPV  στην καθημερινή ζωή.

Τα καρκινώματα που αναπτύσσονται μεταξύ του ανώτερου ορίου του ορθοπρωκτικού δακτυλίου και της κτενιοειδούς γραμμής, ονομάζονται όγκοι του πρωκτικού σωλήνα, ενώ καρκινώματα που αναπτύσσονται κάτω από την κτενιοειδή γραμμή ονομάζονται όγκοι του πρωκτικού χείλους.

Ιστολογικά, ο καρκίνος του πρωκτού διακρίνεται στο επιδερμοειδές καρκίνωμα που καταλαμβάνει το 85% των περιπτώσεων, το αδενοκαρκίνωμα που αντιπροσωπεύει το 10% τω ν περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μελάνωμα κ.α.

Σχετικά αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε


(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD