/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος των ωοθηκών: πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος των ωοθηκών: πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση


Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες ότι η γυναικολογική εξέταση συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Για αυτό το λόγο:

1. Η  γυναικολογική εξέταση πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε δύο φορές το χρόνο  ή με την ευκαιρία του τεστ pap μία φορά τον χρόνο.

2. Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων που βάζουν την υποψία ύπαρξης όγκου των ωοθηκών.

3. Σε γυναίκες με επιβαρυμένο ατομικό ή οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών ή μαστού, έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της νόσου από τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό. Επίσης οι γυναίκες που παρουσιάζουν μετάλλαξη των γονιδίων  BRCA1 & BRCA2 πρέπει να παρακολουθούνται στενά, μία και το 5-10% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, παρουσιάζουν μετάλλαξη αυτών των γονιδίων. Η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών δισκίων έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

4. Σε γυναίκες με κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου των ωοθηκών, πολλά εξειδικευμένα κέντρα συστήνουν προληπτική ωοθηκεκτομή μετά την τεκνοποίηση. Ωστόσο η προφυλακτική ωοθηκεκτομή δεν παρέχει απόλυτη προστασία στις ασθενείς, καθότι μπορεί να αναπτυχθούν διάχυτα περιτοναϊκά καρκινώματα. Αυτό οφείλεται στην κοινή εμβρυολογική προέλευση των ωοθηκών και του περιτοναϊκού μεσοθηλίου. Επιπλέον το μυλέρειο επιθήλιο μπορεί να εξαλλαχθεί σε κακόηθες σε αυτή την ομάδα ασθενών. Ακόμα και στην περίπτωση προφυλακτικής ωοθηκεκτομής, θα πρέπει οι ωοθήκες να αποστέλλονται προς βιοψία, διότι έχει αναφερθεί σε σπάνιες περιπτώσεις η ύπαρξη μικρών κακοήθων όγκων (occult carcinomas).

5. Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωικού λίπους.

6. Η αξία του πληθυσμιακού ελέγχου με υπερηχογράφημα ωοθηκών και του καρκινικού δείκτη Ca 125 δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένη.

 
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD