/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος ουροδόχου κύστεως

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως


Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί το 6% του συνόλου των κακοήθων νεοπλασμάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο έβδομος στις γυναίκες. Η μικρότερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο πιθανόν οφείλεται στην μικρότερη έκθεση αυτών στα βιομηχανικά καρκινογόνα και στον καπνό.

Τελευταία η συχνότητα της νόσου έχει παρουσιάσει αυξητική τάση, που για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αγγίζει το 20%. Η Ελλάδα κατέχει μία εκ των υψηλότερων θέσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίπτωση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως , ενώ η αντίστοιχη θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, πράγμα που οφείλεται ως επί το πλείστον στην μεγάλη εκβιομηχάνιση της χώρας.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως θεωρείται νόσος της μεγάλης ηλικίας, αφού η ηλικία διάγνωσης στους πιο πολλούς ασθενείς είναι μετά τα 60 έτη. Γι ‘ αυτό το λόγο, στην κατηγορία ανδρών άνω των 60 ετών αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο.

Ιστολογικά στο 90% των περιπτώσεων είναι μεταβατικό επιθήλιο, ενώ το υπόλοιπο των περιπτώσεων  είναι επιδερμοειδές καρκίνωμα και πολύ πιο σπάνια αδενοκαρκίνωμα, σάρκωμα, λέμφωμα και καρκινοειδές.

Το 70% των επιφανειακών καρκίνων της ουροδόχου κύστεως είναι μονήρεις με καθόλου ή ελάχιστη διήθηση του τοιχώματος της.

Κατά τη διάγνωση, το 70% των ασθενών έχει επιφανειακό καρκίνο, το 25% έχει τοπικά διηθητικό καρκίνο, ενώ το υπόλοιπο 5% έχει μεταστατικό καρκίνο.     







(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD