/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: κλινική εικόνα και διάγνωση

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: κλινική εικόνα και διάγνωση


Κλινική εικόνα

Το βασικό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως είναι η μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία και μετά ακολουθεί σε συχνότητα η ανακάλυψη ψηλαφητής, ανώδυνης μάζας. Πέρα όμως από τα ανωτέρω που συναντώνται στο 90% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα οφειλόμενα στην ¨δυσκινησία¨  της κύστης όπως επίσχεση ούρων, συχνουρία, δυσουρία, επιτακτική ούρηση, καθώς επίσης και καταβολή, αδυναμία, τοπικό άλγος και οιδήματα κάτω άκρων.

Τέλος η απώλεια βάρους, το κοιλιακό και οστικό άλγος είναι συμπτώματα που συναντώνται σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Διάγνωση

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς με υποψία καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει:

Κλινική εξέταση. Μπορεί να ανακαλυφθεί κάποια ψηλαφητή μάζα της κάτω κοιλίας ή υπερηβικά.

Γενική εξέταση ούρων. Ανευρίσκει την παρουσία αίματος στα ούρα και βοηθά στον αποκλεισμό πιθανής φλεγμονής.

Αιματολογικό έλεγχο. Μπορεί να διαπιστωθεί αναιμία, αύξηση της ταχύτητας καθίζησης, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και διαταραχές νεφρικής λειτουργίας.

Απλή ακτινογραφία (ΝΟΚ). Βοηθά στο να αποκλειστεί η νεφρολιθίαση, η οποία είναι μία πολύ συχνή αιτία αιματουρίας.

Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης. Αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη μέθοδο που μπορεί να αποκαλύψει αρκετές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με κοινά συμπτώματα. Έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει θηλώματα (καλοήθη νεοπλάσματα), διηθητικά νεοπλάσματα της ουροδόχου κύστεως, ή ακόμα και διήθηση της ουροδόχου κύστεως από καρκίνο προστάτη, παχέος εντέρου ή μήτρας.

Ενδοφλέβια πυελογραφία. Επιτρέπει μέσω της έγχυσης της σκιαγραφικής ουσίας την απεικόνιση όλου του ουροποιητικού συστήματος και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών αιμορραγίας.

Αξονική τομογραφία. Δεν είναι εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της πρωτοπαθούς εστίας , αλλά χρησιμεύει στη σταδιοποίηση του όγκου, αφού απεικονίζει πυελικούς και κοιλιακούς λεμφαδένες.

Κυτταρολογική εξέταση ούρων. Μπορεί να ανακαλύψει τυχόν καρκινικά κύτταρα στα ούρα.

Κυστεοσκόπηση. Επιτρέπει στον ιατρό την απ’ ευθείας εκτίμηση του εσωτερικού τοιχώματος της κύστεως και της διήθησης του όγκου με απώτερο σκοπό τον σχεδιασμό της θεραπείας. Μέσω του κυστεοσκοπίου, μπορεί να γίνει βιοψία των ύποπτων περιοχών του τοιχώματος ή ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ή διάφοροι άλλοι χειρισμοί, όπως laser και έγχυση διαφόρων θεραπευτικών φαρμάκων.            




(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD