/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστούΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στο γυναικείο φύλο. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, διαγιγνώσκονται 1000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε μέρα και στις ΗΠΑ είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μία στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού ατά τη διάρκεια της ζωής της. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και στις χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπου υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα προσβληθεί από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται ο κίνδυνος  προσβολής. Σε ηλικία κάτω των 25 ετών ο κίνδυνος είναι σπάνιος, ενώ ποσοστό 70-75 % των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εκδηλωθεί και στον άνδρα, πολύ  πιο σπάνια. Η αναλογία άνδρα προς γυναίκα είναι 1 προς 100.

Στατιστικώς, έχει βρεθεί ότι ο καρκίνος στον μαστό εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο άνω- έξω τεταρτημόριο του μαστού (55%). Λιγότερο συχνά ανευρίσκεται στο άνω-έσω  τεταρτημόριο και στην περιοχή της θηλής που μαζί φιλοξενούν το 30% περίπου όλων των καρκίνων του μαστού.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD