/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Καρκίνος του παχέος εντέρου: κλινική εικόνα

Καρκίνος του παχέος εντέρου: κλινική εικόνα


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια. Παρ’ όλα αυτά, ασθενείς με ασυμπτωματική νόσο, συχνά έχουν λανθάνουσα απώλεια αίματος, η οποία προοδευτικά αυξάνεται με την αύξηση του μεγέθους του όγκου και του βαθμού εξέλκωσης.

Η κλινική εικόνα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού εξαρτάται κυρίως από το τμήμα του εντέρου που εντοπίζεται η νεοπλασία. Όγκοι του δεξιού κόλου συνήθως αναπτύσσονται περισσότερο πριν προκαλέσουν ενοχλήματα, σε αντίθεση με όγκους του αριστερού κόλου ή του ορθού που εμφανίζουν συμπτώματα πρώιμα.

Όταν ο όγκος εντοπίζεται στο δεξιό τμήμα του εντέρου, πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η αναιμία (υπόχρωμη, μικροκυτταρική). Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται, προκαλείται ακαθόριστο κοιλιακό ενόχλημα ή εκδηλώνεται ψηλαφητή μάζα στον δεξιό λαγόνιο βόθρο, στο 10% των περιπτώσεων.

Η απόφραξη του αυλού του εντέρου από τον όγκο και ο αποφρακτικός ειλεός δεν είναι συνήθη συμπτώματα, λόγω του μεγάλου εύρους του εντερικού αυλού στο τυφλό και στο ανιόν, καθώς και λόγω του υδαρούς περιεχομένου του εντέρου.  Ήπιο σταθερό άλγος στην περιοχή, απώλεια βάρους και αδυναμία μπορεί να εμφανιστούν σε περαιτέρω επέκταση της νόσου.

Σε εντόπιση του όγκου στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, πρώιμο σύμπτωμα, λόγω του στενού αυλού του είναι η απόφραξη του αυλού του εντέρου και η εκδήλωση αποφρακτικού ειλεού, μετά τη μεσολάβηση μίας περιόδου δυσκοιλιότητας.

Οι ασθενείς αυτοί παραπονούνται για κωλικοειδή κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα μετά τη λήψη τροφής, και για αλλαγή των συνηθειών του εντέρου.

Η αιματοχεσία και ο τεινεσμός είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο, σε νόσο που εντοπίζεται στο ορθό και στο σιγμοειδές.

Παρά τις μικρές αυτές διαφορές, η αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα κοιλιακά άλγη, τα δυσπεπτικά ενοχλήματα και ο μετεωρισμός αποτελούν κοινά συμπτώματα  του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.   




(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD