/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του στομάχου

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του στομάχου


Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Από την ανακάλυψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (ΗΡ) από τον Marshall το 1983 και μέχρι σήμερα, η έρευνα έχει εστιαστεί στον πιθανό ρόλο του μικροβίου αυτού στην αιτιολογία του καρκίνου του στομάχου. Το 1994 η Διεθνής Επιτροπή  Έρευνας του Καρκίνου ταξινόμησε το ΗΡ στη λίστα των καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο.Διεθνής πολυκεντρική μελέτη βρίσκει οτι χώρες με υψηλά ποσοστά καρκίνου του στομάχου έχουν και υψηλά ποσοστά μόλυνσης με ΗΡ στον γενικό πλυθησμό.

Παράλληλα, η μόλυνση με ΗΡ έχει μειωθεί στις αναπτυγμένες χώρες με παράλληλη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του στομάχου στις χώρες αυτές.     

Ο μηχανισμός δράσης του ΗΡ στην καρκινογένεση του στομάχου έχει επίσης μελετηθεί επαρκώς. Το ΗΡ προκαλεί χρόνια γαστρίτιδα. Η χρόνια γαστρίτιδα λόγω του ελικοβακτηριδίου μπορεί να εξελιχθεί από χρόνια επιφανειακή γαστρίτιδα σε σοβαρότερες μορφές, που είναι η ατροφική γαστρίτιδα και η εντερική μεταπλασία του βλεννογόνου του στομάχου. Η εντεριή μεταπλασία στο στομάχι παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και έτσι ορίζεται ως προκαρκινωματωδης κατάσταση.

Παράλληλα με το αδενοκαρκίνωμα, το ΗΡ έχει συνδεθεί και με την παθογένεια του λεμφώματος του στομάχου. Σχεδόν όλα τα μη Hodgkin λεμφώματα του στομάχου είναι λεμφώματα Β κυττάρων. Τα λεγόμενα  MALT λεμφώματα (mucosa associated lymphoid tissue) είναι χαμηλής κακοήθειας και χετίζονται με το ΗΡ. Πλήρης υποστροφή του λεμφώματος έχει αναφερθεί σε πολλές μελέτες, μετά την επιτυχή εκρίζωση του ΗΡ από τον γαστρικό βλεννογόνο.
 

Διαιτητικοί παράγοντες

Η αυξημένη χρήση κόκκινου κρέατος, παστών, κονσερβοποιημένων τροφών, συντηρητικών, καθώς και η περίσσεια άλατος έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα γαστρικού καρκίνου.
Αντίθετα, τροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχει προστατευτική δράση κατά της ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Πιθανή επίσης προστατευτική δράση έχουν και οι βιταμίνες C και E.
 

Γαστρεκτομή

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί από έτη στο στομάχι για καλόηθες έλκος στομάχου.
 

Κάπνισμα-Αλκοόλ

Υπάρχει θετική συσχέτιση του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ με τον καρκίνο του στομάχου. 
 

Κακοήθης αναιμία

Ο συσχετισμός της κακοήθους αναιμίας με τον γαστρικό καρκίνο είναι γνωστός. Ασθενείς με κακοήθη αναιμία έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε γαστροσκόπηση.
 

Κληρονομικότητα

Διπλάσιος είναι ο κίνδυνος σε πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών, να παρουσιάσουν γαστρικό καρκίνο. Τα οικογενή σύνδρομα πολυποδίασης του παχέως εντέρου και τα γαστρικά αδενώματα έχουν επίσης συσχετιστεί θετικά με τον καρκίνο του στομάχου.
 

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική τάξη συνδέεται επίσης σταθερά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Αξιοσημείωτη όμως είναι εδώ η παρατήρηση οτι η αύξηση των καρκίνων του στομάχου που προαναφέρθηκε παρατηρείται κυρίως σε άτομα από υψηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις.  

 

Άλλες καταστάσεις

Η ηλικία των ανδρών (άνω των 50 ετών), η ομάδα αίματος Α και η έκθεση σε αμίαντο έχουν συσχετιστεί θετικά με τον καρκίνο του στομάχου.


(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD