/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Κακοήθεις όγκοι κεφαλής τραχήλου: αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Κακοήθεις όγκοι κεφαλής τραχήλου: αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου


Ως αιτιολογικοί παράγοντες αναφέρονται:

Το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής –τραχήλου, αφού ευθύνεται για το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου αυτού. Η κατάχρηση του καπνίσματος αυξάνει τη συχνότητα της νόσου κατά 5-25 φορές, ενώ η κατάχρηση του αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου 2-6 φορές περισσότερο στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον ο συνδυασμός των δύο παραγόντων λειτουργεί συνεργικά στην αύξηση της συχνότητας της νόσου, έως και 40 φορές περισσότερο στον γενικό πληθυσμό.

Οι χρόνιες φλεγμονές. Λοιμώξεις από τους ιούς HPV, EBV και έρπητα αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση κακοήθειας στην περιοχή. Σε ορισμένους σπάνιους καρκίνους, όπως πχ στο λέμφωμα του Burkitt και στον αδιαφοροποίητο καρκίνο του ρινοφάρυγγα, έχει παρατηρηθεί η συμμετοχή στελεχών του ιού Epstein- Barr.

Η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών. Ουσίες όπως ο ασβέστης, το νικέλιο και η σκόνη από το ξύλο θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κακοήθειας στην περιοχή κεφαλής- τραχήλου.

Η ακτινοβολία. Η ακτινοβολία της περιοχής κεφαλής –τραχήλου μπορεί να αποτελέσει αιτία για καρκίνο θυρεοειδούς και σιελογόνων αδένων.

Η ηλικία. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά από τα 50 έτη. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται μεταξύ της ηλικίας των 50-70 ετών. Όταν η νόσος εμφανιστεί σε νεαρότερη ηλικία παρουσιάζεται συνήθως επιθετικότερη.

Η διατροφή. Χαμηλότερη συχνότητα της νόσου παρατηρείται σε πληθυσμούς που η διατροφή τους είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αντιθέτως, η κατανάλωση τροφών φτωχών σε βιταμίνη Α, C , β-καροτένιο και α-τοκοφερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής –τραχήλου.

Ναρκωτικές ουσίες. Το κάπνισμα μαριχουάνας συνδέεται με τον καρκίνο κεφαλής –τραχήλου, αλλά ο βαθμός κινδύνου είναι άγνωστος.

Επάγγελμα. Η φύση ορισμένων επαγγελμάτων αυξάνει κατά πολύ τη συχνότητα του καρκίνου κεφαλής- τραχήλου. Οι εργαζόμενοι σε ξυλουργεία διατρέχουν 70 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Γονιδιακοί παράγοντες. Γονιδιακές διαταραχές, όπως η μετάλλαξη του γονιδίου ρ53, ευθύνονται για ανάπτυξη κακοήθειας στην περιοχή.

Σχετικά αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε


(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD