/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Κακοήθες Μελάνωμα
Το κακοήθες μελάνωμα είναι υψηλής επιθετικότητας κακοήθης νεοπλασία που εκπορεύεται από μελανινοκύτταρα κυρίως του δερμοεπιδερμικού ορίου. Εμφανίζεται de novo ή μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος προϋπάρχοντος επίκτητου ή συγγενούς μελανοκυτταρικού σπίλου (ιδιαίτερα γιγαντιαίου συγγενούς μελανοκυτταρικού σπίλου). Εμφανίζεται στο δέρμα , στους βλεννογόνους, στο υπονύχιο και στον οφθαλμό.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες το μελάνωμα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση της συχνότητας του. Ο αριθμός κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάζεται ανά εικοσαετία. Έτσι το 1930 αντιστοιχούσε μία περίπτωση κακοήθους μελανώματος σε 1500 άτομα, το 1985 μία περίπτωση σε 150 άτομα και φτάνει το 2000 να αντιστοιχεί σε μία περίπτωση κακοήθους μελανώματος σε 70 άτομα.
Είναι κατά πολύ συνηθέστερο σε ανοιχτόχρωμα άτομα απ’ ότι σε μελαμψά, παρά το γεγονός ότι ζουν επί σειρά ετών σε περιοχές του ίδιου γεωγραφικού πλάτους. Η αναλογία του μελανώματος στον άνδρα και στη γυναίκα είναι ίδια.
Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου
Πολλοί παράγοντες συνεργούν στην ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος ή στην εξαλλαγή σπίλου
σε κακόηθες μελάνωμα.
Μερικοί από αυτούς που ενοχοποιούνται ισχυρά είναι:
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Η μείωση της συχνότητας της νόσου επιτυγχάνεται με την αποφυγή της κύριας αιτίας του μελανώματος, δηλαδή της ηλιακής ακτινοβολίας. Υπάρχουν ορισμένα γενικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να συστήνονται από τον κάθε ιατρό στον γενικό πληθυσμό.
Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα μέτρα απαιτείται από:
Τα άτομα που υποχρεωτικά εκτίθενται στον ήλιο λόγω επαγγέλματος
Τα άτομα που έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό για μελάνωμα
Τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από μελάνωμα
Και τέλος τα άτομα που ανήκουν
στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού, δηλαδή τα μικρά παιδιά και οι
ηλικιωμένοι.