/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Κακοήθεις όγκοι κεφαλής τραχήλου

Κακοήθεις όγκοι κεφαλής τραχήλου


Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου αποτελεί το 5% όλων των καρκίνων στους άνδρες και το 2% στις γυναίκες.

Η περιοχή την οποία προσβάλλει έχει ως ανώτερο όριο τη βάση του κρανίου και ως κατώτερο το άνω άνοιγμα του θώρακος. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο τράχηλος (από όπου διέρχονται σημαντικά αγγεία και νεύρα), η στοματική κοιλότητα (έδαφος στόματος, κινητό τμήμα της γλώσσας, έσω επιφάνεια ηθμοειδών, φατνία, σκληρή υπερώα), ο στοματοφάρυγγας (παρίσθμιες αμυγδαλές, μαλθακή υπερώα, βάση της γλώσσας), ο υποφάρυγγας, η αυχενική μοίρα του οισοφάγου, η ρινική κοιλότητα, οι παραρρίνιοι κόλποι, ο ρινοφάρυγγας, ο λάρυγγας και η αυχενική μοίρα της τραχείας.

Το 85% των καρκίνων κεφαλής- τραχήλου αφορά τα παραπάνω όργανα, ενώ το υπόλοιπο 15% τον θυρεοειδή αδένα, τους σιελογόνους αδένες, το μέσο ους, τα αγγεία, τα νεύρα, τους μαλακούς ιστούς και το δέρμα.

Η γεωγραφική κατανομή του καρκίνου κεφαλής τραχήλου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η διατροφή, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι συνθήκες διαβίωσης, το κάπνισμα και τα γενετικά χαρακτηριστικά ορισμένων εθνικών ομάδων. Έτσι το καρκίνωμα του ρινοφάρυγγα αποτελεί το 0,25% όλων των καρκίνων στη Δυτική Ευρώπη, ενώ στην νοτιοανατολική Ασία κυμαίνεται από 10 έως 20%.

Ιστολογικά διακρίνονται δύο βασικοί τύποι καρκίνου κεφαλής- τραχήλου: το επιδερμοειδές καρκίνωμα, που αποτελεί το συχνότερο τύπο (95%) και το αδενοκαρκίνωμα, που αποτελεί το 5% όλων των καρκίνων της ανωτέρας αναπνευστικής και πεπτικής οδού. 
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD