/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

Παρά την σημαντική πρόοδο στην τεχνική της χειρουργικής, την καλύτερη σταδιοποίηση αυτών των ασθενών, την καλύτερη προεγχειρητική προετοιμασία και την μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθώς επίσης τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας, η πρόγνωση των περισσότερων ασθενών με βρογχογενή καρκίνο δεν είναι το ίδιο ικανοποιητική σε όλες τις περιπτώσεις. Το προσδόκιμο όριο επιβίωσης για τον κάθε ασθενή είναι άμεσα συνδεδεμένο με το στάδιο της νόσου. Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο της διάγνωσης, τόσο πιο ενθαρρυντική θα είναι η κατάσταση για τον ασθενή. Για τον λόγο αυτόν, η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση πρέπει να αποτελούν το πρώτο μέλημα των φορέων υγείας.

Επειδή η διενέργεια απλής ακτινογραφίας θώρακα, καθώς και οι κυτταρολογικές εξετάσεις των πτυέλων σε ετήσια βάση, ακόμα και στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, δεν προσέφεραν κάτι το ουσιαστικό στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, η προσπάθεια των επιστημόνων στράφηκε στην παρακολούθηση των ανδρών, ηλικίας 45 ετών και άνω, με τη διενέργεια προληπτικής αξονικής τομογραφίας του θώρακα, προκειμένου να ανιχνευτεί η βλάβη σε αρχικό στάδιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται.

Ως μέτρα πρόληψης συστήνουμε:

  1. Την αποφυγή έναρξης του καπνίσματος. Το 90% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα είχαν νοσήσει, εάν δεν κάπνιζαν.
  2. Την, όσο το δυνατόν, πιο γρήγορη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας στους ήδη καπνίζοντες.
  3. Αποφυγή, όσο είναι δυνατόν, των ουσιών που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας της νόσου (ρύπανση της ατμόσφαιρας, διαιτητικές συνήθειες, πυρίτιο, χλωρο-μεθυλαιθέριο, χρώμιο, αρσενικό, νικέλιο, εκπομπή καυσαερίων, έκθεση στον αμίαντο).
  4. Την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check-up) ατόμων άνω των 45 ετών και ειδικότερα εκείνων υψηλού κινδύνου, δηλαδή των καπνιστών, των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό, αυτών με έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες λόγω επαγγέλματος και αυτών με αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  5. Την έγκαιρη μετάβαση στον ειδικό ιατρό, σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου ύποπτου συμπτώματος για κακοήθεια, όπως είναι ο επίμονος βήχας, η αιμόπτυση, το θωρακικό άλγος, η δύσπνοια, ο συριγμός κ.α.    
  6. Την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων που συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου (όλων των ιστολογικών τύπων), τόσο στους καπνιστές/ μη καπνιστές όσο και σε εκείνους που διέκοψαν την καπνιστική συνήθεια.  



(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD