/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Όγκοι εγκεφάλου: αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Όγκοι εγκεφάλου: αιτιολογία και παράγοντες κινδύνουΤα αίτια δημιουργίας των όγκων του εγκεφάλου παραμένουν άγνωστα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τους:


Ηλικία. Η συχνότητα των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου, είναι πολύ αυξημένη στα παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και στους ενήλικες ηλικίας 40-50 ετών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι όγκοι του εγκεφάλου είναι οι πιο συχνοί συμπαγείς όγκοι της παιδικής ηλικίας.

Ιονίζουσα ακτινοβολία. Η έκθεση στην ακτινοβολία προδιαθέτει στη δημιουργία όγκων  εγκεφάλου.

Λοίμωξη από τον ιό HIV. Ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για ορισμένους τύπους λεμφωμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ορισμένες χημικές ουσίες. Υπάρχουν ουσίες (π.χ. οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες) που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στη γεωργία, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη όγκων εγκεφάλου.

Η κληρονομικότητα. Μικρός αριθμός οικογενών συνδρόμων συσχετίζονται με αύξηση της εμφάνισης όγκων του εγκεφάλου. Τέτοια είναι το οικογενές γλοίωμα, η νευροϊνωμάτωση τύπου Ι ή ΙΙ, το σύνδρομο Gardner κ.α.

Γονιδιακές διαταραχές. Οι μεταλλάξεις των γονιδίων P53, NF2  και PTEN, όπως και η υπερέκφραση των γονιδίων PDGF και EGFR, ευθύνονται για κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου.
(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD