/ Αρχική / Ενδιαφέροντα θέματα / Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο


Πόσο συνηθισμένος είναι ο καρκίνος;


-Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη καρκίνου, το καθένα με διαφορετικά αίτια, συμπτώματα, και θεραπείες.

 

- Περίπου 309.500 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σημαίνει, περίπου 850 άτομα καθημερινά.

 

- Κάθε δύο λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο.

 

- Πάνω από 1 στους 3 ανθρώπους θα αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

- Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του εντέρου και του προστάτη μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου κάθε χρόνο.

 

- Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

- Περισσότεροι από τρεις στους πέντε καρκίνους διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Περίπου το ένα τοις εκατό των καρκίνων συμβαίνουν σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (ηλικίας έως 24). Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά οι τιμές ήταν αρκετά σταθερές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

 

-Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 16% στους άνδρες και κατά 34% στις γυναίκες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Υπήρξαν αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου που μπορούν να αποφευχθούν δυνητικά, όπως των νεφρών, το κακόηθες μελάνωμα (δέρμα), του στόματος και της μήτρας. Κατά την τελευταία δεκαετία, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τέταρτο για τα δύο φύλα.

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10% και ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες μειώθηκε σχεδόν κατά ένα πέμπτο.

 

-Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου το 2008 και πάνω από τα μισά από αυτά βρίσκονταν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
-Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο;


Ο καρκίνος προκαλεί περισσότερους από έναν στους τέσσερις από όλους τους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν περίπου 156.000 θάνατοι από καρκίνο το 2009, ενώ 425 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο κάθε μέρα, δηλαδή ένα άτομο κάθε τέσσερα λεπτά. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί κατά ένα πέμπτο τα τελευταία τριάντα χρόνια και κατά 9% κατά την τελευταία δεκαετία. Περισσότεροι από ένας στους πέντε θανάτους από καρκίνο είναι από καρκίνο του πνεύμονα. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2008.


-Πόσοι άνθρωποι έχουν επιβιώσει του καρκίνου;


Το ήμισυ των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο επιβιώνουν σήμερα για τουλάχιστον πέντε έτη. Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών με καρκίνο τώρα ,θεραπεύτηκαν από την ασθένειά τους, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο περίπου στα τέλη του 1960.

 

Cancer Research UK’s

CancerStats website: http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats


« Επιστροφή(c) copyright 2010, Ισάμ Μπακουνσλί MD, PhD